“Iedereen mag van het landgoed genieten”

Met Löp wah lös mogen we ook dit jaar weer over het mooie Landgoed Verwolde lopen. Reden voor ons om Julie van der Borch van Verwolde te interviewen!

Julie is geboren in Huize Verwolde, maar inmiddels staan Huize Verwolde en het Landgoed Verwolde los van elkaar. Huize Verwolde is namelijk in handen van het Gelders Landschap en Kasteelen en op die manier voor publiek open gesteld. Het Landgoed Verwolde is van verschillende familieleden, waaronder Julie. Ze is eigenaar van 150 hectare, die ze samen met veel vrijwilligers beheert en onderhoudt en woonachtig in het Tuinmanshuis, waar ze ook een landgoedwinkel, een moesgaard en een bloementuin beheert.

Voor onze deelnemers is het fantastisch dat we weer over het landgoed mogen lopen. Wat is de reden dat je hiervoor toestemming geeft?
Julie: “Het landgoed heeft een prachtige natuur. De 150 hectare is weliswaar mijn eigendom, maar ik vind het belangrijk dat juist iedereen kan en mag genieten van het landgoed. Dus ik hoop dat de deelnemers, ondanks dat ze hard voorbij rennen, ook even om zich heen kijken en genieten van de natuur!”

150 hectare, een hele klus om dat bij te houden!
Julie: “Dat is het zeker en daar is ook veel hulp bij nodig. Gelukkig sta ik er niet alleen voor en zijn er twee groepen vrijwilligers die ontzettend veel doen op het Landgoed. De ‘bosmannen’ op het landgoed zelf, veelal uit Laren zelf en de ‘moesmensen’ die behalve uit Laren ook uit de dorpen uit de omgeving komen en veel werk verzetten in de moesgaard. Voor de bloementuin kunnen we nog meer vrijwilligers gebruiken, dus mocht iemand dit leuk lijken, meld je aan!”

Wat is je eigen favoriete bezigheid op het Landgoed?
Julie: “het mooiste vind ik het om zelf bezig te zijn op het Landgoed. Samen met de ‘moesmensen’ en de ‘bosmannen’. En het liefst zit ik zelf op de trekker, om het bos in te gaan! Het samenwerken met alle vrijwilligers, de verbinding met de mensen in Laren, maar ook het contact met de vele bezoekers aan het landgoed, vind ik het mooiste”.

Tot slot: kunnen deelnemers van Löp wah lös nog meer doen op het Landgoed, behalve hardlopend genieten?
Julie: “Dat kan zeker! We organiseren het hele jaar door evenementen. Zo hebben we op zondag 13 augustus om 12.30 uur een proeverij, waarbij je voor 22,50 euro per persoon allerlei lekkere gerechten voorgeschoteld krijgt, uit de Moesgaard van Verwolde. En bijvoorbeeld op zaterdag 9 september, tijdens de Open Monumentendag hebben we ook een proeverij tussen 12.00 en 17.00 uur. Daar hoef je je niet voor op te geven, maar is een open inloop.”

Op www.landgoedverwolde.nl staan alle andere evenementen die dit jaar nog plaatsvinden, vermeld. Daarnaast kun je ook op het landgoed terecht als je een locatie zoekt voor een vergadering, workshop, of familiefeest (min. 20 personen).